Як вибрати якісний чай: трохи прикладів


Чай — це настільки розповсюджений напій, що багато хто навіть не замислюються про питання його вибору: приходять в магазин і беруть з полиці пачку. Насправді купити якісний чай можна тільки в спеціалізованому магазині. І потрібно знати, на що звертати увагу при виборі.

Принципи вибору чаю: куди дивитися

Хороший чай, на відміну від будь-яких інших товарів, не можна порівнювати просто за ціною, оскільки, як правило, розсипний, а назва ще ні про що не говорить. Зате колір говорить багато про що:

  • Більшість чорних чаїв має майже чорний колір листочків. Іржавий колір сухого чорного чаю — показник неякісності.
  • Зелений чай може мати різні відтінки виключно зеленого.

Розмір листя — теж важливий критерій. Байховий (розсипний) чай ділиться на крупнолистовий, середньолистовий (ламаний або різаний) і мелколістовий.

Також види чаю розрізняються ступенем ферментації. Якщо цей процес йде довго, чай виходить сільноферментірованним, темного кольору. Це, наприклад, пуер, червоний чай і темні улун. У них більш насичений смак і аромат, вони терпкі і сильніше тонізують. Хороший чай відрізняється достатньою скрученими листочками — ця ознака якраз і означає, що сировина піддавалася процесу ферментації при виготовленні.

Розрізняють чайну продукцію по країнам виробництва (індійський, китайський, цейлонський, японський і т.ін.) і по районах виростання (дарджілінги, ассамська, грузинський, краснодарський, Уджі, азербайджанський).

Що потрібно знати про чай для правильного вибору

Якісний чай повинен завжди приємно пахнути. Кожний різновид має свій характерний аромат: чорний — смолисто-квітковий або солодкий, зелений — гіркий або трав’яний. Якщо чай пахне чимось стороннім, то це говорить про неправильність зберігання або погану сировину.

Сухі чайне листя якісного продукту-практично однакового відтінку, розміру, щільності та скрученности. Поламаних листя, стебел, сторонніх включень і чайної крихти бути не повинно.

Розрізняють шість основних видів чаю: зелений, червоний, улун, чорний, жовтий і білий. Навесні найкраще пити запашні, квіткові чаї з густим ароматом, влітку — зелений чай, восени — улун, а взимку — червоний. Так вважають такі знавці чаю, як китайці, а у всіх інших немає ніяких причин їм не довіряти. Так що на початку кожного сезону варто відвідувати магазин чаю в Дніпрі і купувати там щось нове, цікаве і, звичайно, якісне.